Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt kuluvat vuoden kansalliseksi sivistyksen teemavuodeksi. Tapahtumia koordinoi 150-vuotisjuhlavuotta viettävä Kansanvalistusseura. Vuoden pääteemana on pyyhkiä pölyt sivistyksen yltä ja nostaa sivistyskeskustelu kaikkien huulille. Teemavuoden tapahtumat kootaan https://sivistys.fi/ -sivustolle.
Kansalaisopisto on vapaan sivistystyön toimija. Kannustamme kaikkia pohtimaan vuoden kuluessa omaa suhtautumista sivistykseen ja sen merkitykseen omassa elämässä. Hyvän startin tälle antavat alkuvuoden presidentinvaalit. Mutta sivistyskeskustelu ei jää vain alkuvuoteen, vaan sitä tulee jatkaa eri foorumeilla aktiivisesti läpi vuoden. Ja tietysti siitä eteenpäin…
Sivistys-sana voi tarkoittaa montaa asiaa. Se voidaan ymmärtää eri näkökulmista ja sen painoarvo on vuosien varrella vaihdellut. Sivistykseen yhdistetään nykyisin liitteitä, kuten arkisivistys, syväsivistys, sydämen sivistys tai ekososiaalinen sivistys. Pohdintoja voi vauhdittaa vaikkapa opiston tarjoamilla maksuttomilla luennoilla, joiden päätarkoitus on lisätä yleissivistystä ja ymmärrystä elämän ilmiöistä.
Minä elän! -luentosarjamme saa jatkoa Monikkosalissa kahden luennon verran. Ilona Rauhala käsittelee yhteyden voimaa ja keskustelutaitoa arjessamme, Ilmari Käihkö luennoi Ukrainan sodan viidestä opista.
Historiantuntemusta liitetään sivistykseen vahvasti. Opistolla on tarjolla historialuentoja eri näkökulmista kevään ajan: Presidentit urheilijoina I-V on mielenkiintoinen uusi lähestymiskulma maamme merkittäviin henkilökuviin. Tali-Ihantalan ja Ilomantsin taisteluista kuullaan tarkemmin hybridiluennoilla, joita voi seurata paikan päällä Nurmijärven Valtuustosalissa tai etäyhteydellä mistä päin tahansa. https://uusi.opistopalvelut.fi/nurmijarvi/fi/?q=subject%3A1%2F46&page=1
Kannatellaan yhdessä sivistyksellistä tasa-arvoa!