Kansalaisopisto

Nurmijärven Opisto toimii Nurmijärven kunnan alueella. Kansalaisopiston lisäksi opistossa toimivat taiteen perusopetuksen koulut: Nurmijärven käsityökoulu, Nurmijärven kuvataidekoulu ja Jukolan musiikkikoulu.

Tervetuloa Opistoon!

Nurmijärven Opisto on aktiivinen ja rohkea kansalaisopisto. Kurssitoiminta on avointa ja saavutettavaa. Kansalaisopiston kurssit ovat ensisijaisesti aikuisille suunnattuja. Erikseen tarjonnasta löytyy perhekursseja, joihin pienet lapset ja aikuiset osallistuvat yhdessä. Lisäksi kursseista löytyy lasten omia ryhmiä. Kansalaisopiston lisäksi opistossa toimii taiteen perusopetusta antavia taidekouluja: kuvataidekoulu, käsityökoulu ja musiikkikoulu.

Opisto on elinikäistä ja jatkuvaa oppimista edistävä sivistykselliseen tasa-arvoon suuntautunut opiskeluyhteisö, joka tarjoaa kansalaisopiston kurssitoimintaa myös lapsille ja nuorille, sekä tukee koulutuksen palvelutoimintaa. Tarjontaa määrittelevät paikalliset koulutustarpeet.

Opiston kursseille osallistuu vuosittain n. 14000 kurssilaista. Opetustunteja toteutuu n. 22 500. Nurmijärven Opisto on kannatusyhdistyksen ylläpitämä vapaan sivistystyön yksityinen oppilaitos. Se on toiminut Nurmijärven kunnan alueella vuodesta 1956. 

Ajankohtaista

Kansalaisopisto

Joulunajan konsertit

Opistossa toimii lukuisia musiikkiryhmiä: kuoroja, bändejä ja lauluryhmiä. Joulunalusaika on tärkeää esiintymisten aikaa. Toivotamme jokaisen kuntalaisen lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan näitä konsertteja! Suurin osa konserteista on

Lue lisää »
Ihmisten opisto -logo
Kansalaisopisto

INTO-etu työttömille

Oletko kuullut INTO-edusta? Se on opistomme räätälöimä erityisetu työttömille kurssiosallistujille. Annamme työttömille kurssiosallistujille henkilökohtaisen edun 50eur/hlö. Tämän edun voi käyttää kurssimaksun tai kurssimaksujen alentamiseen osallistuessaan

Lue lisää »
Kansalaisopisto

Seniorimuskarit ovat käynnistyneet

Toteutamme Nurmijärven Opiston Seniorimuskari-hankkeen Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön tuella. Hankkeen avulla edistämme senioreiden hyvinvointia. Siinä yhdistyvät yhdessä tekeminen, kohtaaminen, kuulluksi tuleminen, aivojen aktivointi, tuntoaistimukset,

Lue lisää »

Kurssit ja ilmoittautuminen

Opiston kaikille kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoittautumisjärjestelmällä (ei tekstiviestillä eikä sähköpostilla).
Ilmoittautumisjärjestelmässä voit tutustua kursseihin sekä tehdä ilmoittautumisen kursseille.

Ihmisten opisto -logo

Missio

Nurmijärven Opisto edistää elinikäistä oppimista ja sivistyksellistä tasa-arvoa.

Arvot

Avoimuus – Opisto toimii matalalla kynnyksellä, opiskelijan lähtökohdista riippumatta. Suvaitsevaisuus on toiminnan keskiössä niin asiakkaiden, työntekijöiden kuin sidosryhmien näkökulmasta.  Kaikki toiminta on läpinäkyvää.

Aktiivisuus – Opisto on tavoitettavissa ja saavutettavissa helposti, ja reagointi eri tilanteissa on ketterää. Alueellinen yhteistyö on tiivistä eri toimijoiden kanssa. Toiminnassa otetaan huomioon kestävä kehitys.

Monipuolisuus – Opiston tarjonta on laadukasta, monipuolista ja eri kohderyhmille suunnattua. Se myös kohdistuu alueellisesti ympäri kuntaa. Kurssitoiminnan lisäksi opisto järjestää tapahtumia, esityksiä, näyttelyitä ja luentoja.

Kestävä kehitys

Nurmijärven Opisto on kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos (OKKA-säätiö, 2020). Tämä vaatii jatkuvaa työtä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia toimia opiston toiminnassa. Vuosittain valitaan teemat, joihin keskitytään erityisesti. Lukuvuoden 2022-2023 teemat ovat: 1. Henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointi, opiskelijahuolto ja muu oppimisen tuki, 2. Minä ja ympäristö sekä 3. Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Kestävän kehityksen huomioiminen läpäisee koko opistotoiminnan ympäristövastuun, sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen vastuun näkökulmista.

Kestävän kehityksen työryhmä etsii uusia jäseniä kehittämään opiston toimintaa. Työstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä opiston toimistoon. On selvää, että vaikka sertifikaatti on nyt myönnetty, työtä pitää jatkaa edelleen aktiivisesti.

Maksaminen ja alennukset

1. Verkkomaksu
Netti-ilmoittautumisen yhteydessä voi kurssimaksun maksaa verkkopankissa, mobiilimaksulla, Smartumilla ja ePassilla. Huom! Ostoskoriin valitut kurssit voi maksaa verkossa vain yhdellä maksutavalla.

2. Lasku
Mikäli ohitat verkkomaksun tai ilmoittaudut puhelimitse, saat sähköpostiin maksulinkin, jonka kautta lasku maksetaan verkkomaksutavoilla. Tarvittaessa lähetämme myös paperilaskun.

3. Muut maksutavat omalta laitteeltasi. Toimistossa ei ole korttimaksupäätettä.

Maksun saajaksi valitaan Nurmijärven Opisto. Maksajan tiedot välittyvät maksun saajalle.

 • Eazybreak -mobiilimaksu
 • Edenred -mobiilimaksu
 • ePassi -verkkomaksu (ks. kohta 1-2) tai mobiilimaksu 
 • Smartum -verkko (ks. kohta 1-2) tai mobiilimaksu
 • Smartum ja Tyky -liikunta- ja kulttuurisetelit
  Voit tuoda, lähettää tai jättää setelit opiston lukolliseen postilaatikkoon. Lähetämme kuitin suorituksesta. Muistathan allekirjoittaa setelit. Kysy lisätietoja toimistosta.

  Huom! Työnantajan omaehtoiseen liikunta- ja kulttuuritoimintaan myöntämät maksuvälineet ovat henkilökohtaisia, eikä niillä voi maksaa ruoka- ja juomakursseja, kielikursseja eikä tutkintoon johtavaa koulutusta.

Opintoseteli (= alennettu kurssimaksu tai maksuton kurssi)
Opetusministeriö on myöntänyt opistolle erityisavustuksen käytettäväksi työttömien, seniorien (yli 63v.), eläkeläisten, kehitysvammaisten ja maahanmuuttajien kurssimaksujen alentamiseen. Avustus kohdennetaan eri ainealueiden tiettyihin kursseihin. Kurssin esittelytekstissä on maininta: (opintosetelikurssi), jolloin tämä kurssi on maksuton tai kurssimaksu on alennettu em. ryhmiin kuuluville. Kurssit ovat kaikille avoimia ja täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarvittaessa pyydämme nähtäväksi alennukseen oikeuttavan kortin tai muun todistuksen.

INTO-etu
Työttömät saavat käyttöönsä lukuvuodeksi erityisedun 50€/hlö (henkilökohtainen). Tämän edun voi käyttää kurssimaksun tai kurssimaksujen alentamiseen osallistuessaan kurssille/kursseille. Ota yhteys toimistoon edun saamiseksi p. 040 936 0080.

Alennukset
Jukolan musiikkikoulun, Nurmijärven kuvataidekoulun ja Nurmijärven käsityökoulun hyväksytyille oppilaille on mahdollista hakea vapautusta maksusta yhden lukuvuoden ajaksi. Hakemukset tulee palauttaa 31.8. mennessä. (Kevään osalta 31.12. mennessä). Lomakkeet löytyvät koulujen kotisivuilta sekä paperiversiona opiston toimistosta.

Kurssimaksut
UUDENMAAN OSUUSPANKKI FI49 5301 7420 0102 66
Käytäthän ensisijaisesti maksulinkkiä tai viitteellistä laskua.

Peruutukset

Osallistumisen peruminen 

 • Peruminen tehdään netissä ilmoittautumisjärjestelmässä, soittamalla tai käymällä toimistossa 
 • Opettajalle perumista ei tehdä. Poikkeuksena on musiikin yksilötunnit, joista ilmoitetaan myös opettajalle.
 • Kansalaisopiston kursseille osallistumisen voi ilman kuluja perua viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Osallistumisen peruminen tämän jälkeen velvoittaa kurssimaksun maksamiseen.
 • Opettajalle ilmoittaminen, maksamatta jättäminen tai kurssilta pois jääminen ei ole peruminen.

Opintojen keskeyttäminen 

 • Kurssimaksun maksaminen on opiskelupaikan lunastus, joten kurssimaksuja ei hyvitetä opintojen keskeyttämisen vuoksi. Ryhmän vaihtaminen toiseen on mahdollista, mikäli tilaa on.

Kurssin peruminen tai keskeyttäminen 

 • Opisto voi perua suunnitellun kurssin, mikäli kurssilla ei ole tarpeeksi osallistujia. Kurssi joudutaan myös joskus lopettamaan, jos ryhmäkoko vähenee alle minimin. Näissä tapauksissa kurssimaksuja palautetaan.  
 • Koronapandemiasta tai muista opistosta riippumattomista syistä kurssikertoja voi jäädä pitämättä 1-2 kertaa. Poikkeusoloissa myös osa tunneista saatetaan siirtää lähiopetuksesta etäopetukseen. Tällöin kurssimaksuja ei hyvitetä.  

Yleisiä ohjeita opiskelijoille

Ohjeita osallistujalle Teams -ohjelman käyttöön pdf-muodossa

TEAMS-osallistuja.pdf

TEAMS-Osallistuja
TEAMS-Android_puhelin osallistuja

Opetuspaikat

Toimisto

Nurmijärven Opisto

Aitohelmi 2. krs / Klaukkala
Klaukkalantie 72
01800 Klaukkala

Toimisto avoinna

ma-to klo 9.00–16.00,
pe klo 9.00–14.00
 040 938 1007

Klaukkala

Aitohelmi, Klaukkalantie 72
Haikalan koulu, Professorintie 5
Harjulan koulu, Viljelystie 30
Isoniitun koulu, Löydöskuja 2
Klaukkalan kirjasto, Kuonomäentie 2
Klaukkalan koulu, Kuntotie 1
Klaukkalan seurakuntakeskus, Ylitilantie 6
Klaukkalan työväentalo / Männikkö, Kiikkaistenkuja
Monikko, Kuntotie 7 (www.monikko.info)
Mäntysalon koulu, Havumäentie 7
Studiopysäkki Klaukkala, Järvihaantie 4 b 2. krs.
Taitokeskus Klaukkala, Klaukkalantie 72
Taidekämppä, Klaukkalantie 70 e (rivitalon pääty, kulku päiväkodin pihan läpi)
Tello-sali, Kuonomäentie 2
Urheilupuiston koulu, Kisatie 2
Ylitilantien päiväkoti, Ylitilantie 5

Kirkonkylä

Ahjola, Nahkurintie 6
Bänditila
Iso Pappila, Pappilantie 3
IhanTalo, Ihantolantie 2
Kivenpuiston koulu, Aleksis Kiven tie 18
Kirkonkylän seurakuntakeskus, Kirstaantie 5-7
Lukkarin koulu, Punamullantie 18
Maaniitun koulu, Heikkiläntie 27
Nurmijärven yhteiskoulu, Pratikankuja 8
Nurmijärven pääkirjasto, Punamullantie 1
Valtuustosali, Keskustie 2b

Rajamäki

Länsikaaren koulu, Kehätie 37
Noppi, Kiljavantie 3
Rajamäen koulu, Tykkimäentie 1
Rajamäen kirkko, Patruunantie 7
Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1
Rajamäen uimahalli/neuvottelutila, Kuntolanpolku 1
Rajamäen lukio, Keskusraitti 1 (sisäänkäynti Kuntolanpolun puolelta)
Seitsemän veljeksen koulu, Kuntolanpolku 1

Muut kylät

Hotel Kiljava, Kotorannantie 49
Karhunkorven koulu, Raalantie 309
Lepsämän koulu, Lepsämäntie 775
Nukarin koulu, Nummenniityntie 14
Palojoen koulu, Koulunkulmantie 166
Raalan vanha koulu, Hynnänkorventie 281
Röykän koulu, Kangastie 8
Uotilan koulu, Uotilan koulutie 81
Valkjärven koulu, Valkjärventie 460

Kannatusyhdistys

Opiston ylläpitäjä ja taustayhteisö on Nurmijärven Opiston kannatusyhdistys ry., jonka jäseneksi voi liittyä ilman erillistä jäsenmaksua. Jäsenyys ei velvoita mihinkään ja on voimassa toistaiseksi. Yhdistyksen jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Kannatusyhdistyksen hallituksen sekä opiston johtokunnan jäsenet (varajäsenet) v. 2022:

Raili Leivo, pj (Anne Breiling)
Eeva Malmi, vpj (Aleksi Matikainen)
Kirsi Hara (Paula Salmikangas)
Kaija-Liisa Kiviniemi (Mika Sipura)
Teija Määttä (Leena Kaarni)
Mika Valli (Susanna Huppunen)
Marja Viljamaa, kunnan edustaja (Kaisa Laine)