Yksi tavoite on saavutettu!

Kuluva vuosi on ollut Nurmijärven opistolle, kuten tietysti koko Suomelle hyvin haasteellinen koronapandemian takia. Tästä huolimatta opistossa on tehty, kaiken muun työn lisäksi, paljon sen eteen, että opisto saa kestävän kehityksen sertifikaatin ja että koko toiminnassa otetaan jatkossakin huomioon kestävä kehitys. Se tarkoittaa sitä, että toiminta on sekä ympäristöllisesti, kulttuurisesti että sosiaalisesti kestävää. Tätä on pohtinut mm. kestävän kehityksen työryhmä, joka aloitti työnsä vuonna 2018.

Nyt on vihdoin yksi tavoite saavutettu: olemme hakeneet opistolle kestävän kehityksen sertifikaattia Okka-säätiöltä, ja se on meille myönnetty! Sertifikaattia pitää kuitenkin hakea joka kolmas vuosi uudelleen, joten emme suinkaan voi nyt jäädä tässä vaiheessa laakereillemme lepäilemään. Toimintaa pitää jatkuvasti kehittää eteenpäin.

Tälle lukuvuodelle olemme valinneet opiston toiminalle kolme painopistealuetta kestävän kehityksen näkökulmasta:

Opiskelijoiden ja erityisesti opettajien hyvinvointia ja jaksamista sekä mahdollista koulutustarvetta kartoitetaan keväällä 2021. Opiskelijoille on tarjolla terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen tähtääviä kursseja, erilaisia jumppia yms.

Kierrätystä ja jätteiden vähentämistä kehitetään edelleen: postia lähetetään mahdollisimman paljon sähköisessä muodossa (esim. laskut ja erilaiset tiedotteet). Lisäksi syksystä asti on ompeluryhmien opetustiloissa ollut materiaalien vaihtopiste. Sillä pyritään siihen, että hyvää materiaalia ei jäisi varastoihin lojumaan, vaan menisi helposti kiertoon.

Kulttuurintuntemusta halutaan lisätä: opisto tarjoaa hyvin monenlaisia ruokakursseja, nuorille mangakursseja, matkaluentoja yms. Myös maahanmuuttajat otetaan huomioon tarjoamalla suomen kielen kursseja.

Kestävän kehityksen työryhmä etsii uusia jäseniä kehittämään opiston toimintaa. Työstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä opiston toimistoon. Keväällä 2021 on tarkoitus suunnitella toimintaa kestävästä näkökulmasta muutamaksi vuodeksi eteenpäin. On selvää, että vaikka sertifikaatti on nyt myönnetty, työtä pitää jatkaa edelleen. Aktiivisesti. Koko ajan.

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta kaikille

Anne Breiling, keke-ryhmän jäsen